Anyż całe Ekologiczny

Ekologiczny nasiona anyżu całe o wyraźnym słodkim i orzeźwiającym smaku. Wszechstronnie stosowane zarówno w daniach słonych, jak i słodkich. Dostępne w różnych opakowaniach, bez minimalnego zakupu.
- oszczędź
- Nadaje potrawom słodki, ciepły smak przypominający lukrecję
- Wszechstronne w zastosowaniu, od słodyczy po curry i napoje alkoholowe
- Może być mielone na proszek anyżowy dla równomiernego smaku w potrawach
Czym jest owoce anyżu?
Anyż (Pimpinella anisum) to nasiona pochodzące z rośliny anyżowej. Owoce anyżu są przyprawą o wyjątkowym smaku, który przypomina lukrecję i jest bardzo wszechstronny. Dobrze komponuje się z innymi ziołami, takimi jak ziele angielskie, kardamon i cynamon. Smakowo jest w dużej mierze podobny do Anyżu gwiaździstego (Illicium verum). Ale podczas gdy anyż gwiaździsty to nasiona owoców drzewa, anyż jest ziołem należącym do rodziny baldaszkowatych.
Pochodzenie anyżu sięga wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Nasza anyżu są często stosowanym składnikiem do aromatyzowania różnych potraw. Francuskie damy dworu używały go wcześniej po obfitych posiłkach, aby zachować świeży oddech, co było użyteczne podczas spotkań z kochankami.
Użycie w potrawach słonych
Owoce anyżu są wszechstronną przyprawą o słodkim smaku, która może być używana w różnych potrawach. W kuchni indyjskiej jest popularnym składnikiem, często dodawanym do curry i dań rybnych. Również w różnych napojach alkoholowych, takich jak likiery i wina, unikalny smak owoców anyżu dobrze się sprawdza.
Może być także pysznym dodatkiem do potraw mięsnych, takich jak duszone potrawy i zimowe warzywa. W słodkiej kuchni owoce anyżu odnajdują się w wypiekach, ciastkach i piernikach. Innym interesującym zastosowaniem jest mleko anyżowe, napój o orzeźwiającym smaku, który można pić zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zalety anyżu w kuchni
Owoce anyżu mogą być używane zarówno w potrawach słodkich, jak i słonych. Orzeźwiający smak owoców anyżu dobrze komponuje się z innymi przyprawami i ziołami, co czyni go doskonałym uzupełnieniem różnych dań. Odpowiada za to substancja Anetol, którą znajdziesz również w anyżu gwiaździstym i koprze. Zimą owoce anyżu są pyszne w połączeniu z warzywami takimi jak dynia i marchew, co zapewnia ciepły i smaczny posiłek.
Smak anyżu jest być może najbardziej znany z sucharków z niebieską posypką. Ponadto anyż jest używany w wielu słodyczach z całego świata. Możliwe jest również posmarowanie ciastek lub ciasta ubitym białkiem, na które posypuje się owoce anyżu jako ważny składnik.
Gdzie można kupić owoce anyżu?
Oczywiście możesz zamówić ekologiczny owoce anyżu online w Vehgroshop. W naszym sklepie internetowym możesz zamawiać w opakowaniach od małych do dużych. Zamów bez MOQ i skorzystaj z różnych rozmiarów opakowań.
Numer artykułu | 80002-conf |
---|---|
Specyfikacja produktu | Specsheet |
Forma produktu | Cały |
Stopień mielenia | Cały/ Nie zmielony |
Kolor | Brązowy |
Składniki | Anyż |
Specjalne Cechy | Ekologiczny |
Kraj uprawy | Turcja |
Marka | Private Label |
Kod HS | 09096100 |
Możliwość private label? | Tak |
Zalecane użycie | Dodaj do smaku |
Energia (kcal/kJ) | 357 kcal / 1496 KJ |
Białka | 18 g |
Węglowodany | 35 g |
Tłuszcze | 16 g |
Tłuszcze nasycone | 1 g |
Włókna | 15 g |
Sód | 16 mg |
Sól | 0 g |