Mąka i Skrobia
Czym są produkty skrobiowe? Różnorodne zastosowanie skrobii
Produkty skrobiowe są wytwarzane ze skrobi, węglowodanu, który w ludzkim ciele jest przekształcany w glukozę. Skrobię znajdziesz szczególnie w produktach zbożowych oraz ziemniakach/bataty. Czy skrobia ziemniaczana zawiera gluten? Nie, ziemniaki same w sobie są bezglutenowe.
Gdzie skrobia występuje często?
Produkty skrobiowe to między innymi bulwy, szczególnie ziemniak. Dużo skrobi znajduje się również w roślinach strączkowych (pomyśl o fasoli szparagowej, bobie), w zbożach takich jak ryż, kukurydza, pszenica, płatki owsiane oraz w produktach zbożowych, takich jak makaron i chleb. Skrobia jest ponadto używana jako środek wiążący i znajduje się w wielu przetworzonych produktach spożywczych, takich jak ciasteczka, margaryna, makaron, nabiał i przekąski.
Jakie rodzaje skrobi istnieją?
Koncentrat skrobi może być pozyskiwany z różnych produktów. Koncentraty firmy Vehgro są uważane za naturalne źródła skrobi. Skrobia jest używana, między innymi, w sosach i zupach.
Nietolerancja glutenu
Nietolerancję glutenu określa się również nieco mniej elegancką nazwą „celiaklia”. W Europie przepisy prawne dotyczące skrobi są dość rygorystyczne. Od 2000 roku producent produktu ma obowiązek zaznaczyć na etykiecie, czy skrobia pochodzi z ziarna, które zawiera gluten.
Ziarna, które nie zawierają glutenu, takie jak ryż i kukurydza, zawierają skrobię, ale w tej skrobi nie ma szkodliwej ilości glutenu (20 mg na kilogram lub mniej).
Środki wiążące bezglutenowe
Następujące środki wiążące nie zawierają glutenu: skrobia kukurydziana (znana też jako mąka kukurydziana), skrobia ziemniaczana, tapioka (z manioku), arroroot, mąka z nasion chleba świętojańskiego (E410), sago, pektyna, goma ksantanowa (E415) oraz mąka guarowa (E412). Również karagen i agar-agar są wolne od glutenu.