Zboża
Zboża: podstawowy element prawie każdej diety
Zboża stanowią podstawę prawie każdej diety. Istnieje wiele rodzajów zbóż: od zbóż ekologicznych po zboża bezglutenowe. Vehgro ma coś dla każdego w swoim bogatym asortymencie. Zboża od tysięcy lat są uważane za podstawowy pokarm dla ludzi na całym świecie. Myśląc o polach, szybko wyobrażasz sobie falujące pola zbóż, ile sięga wzrok.
Skąd pochodzi zboże?
Zboża pochodzą od specjalnych traw. Już od tysięcy lat są aktywnie uprawiane. Demeter i Ceres: grecka bogini rolnictwa i płodności oraz jej rzymska odpowiedniczka, nie bez powodu są standardowo przedstawiane z kłosem zbóż w ramionach. Najczęściej uprawianymi zbożami na całym świecie są pszenica i ryż. Ryż jest głównie stosowany w kuchni azjatyckiej, podczas gdy pszenica przetwarzana jest między innymi na chleb i ciasta.
Czym są pszenżyta?
Pszenżyta to owoce roślin, które bardzo przypominają ziarna zbóż, ale są od nich różne. Nazywane są pszenżytem. Należą do nich między innymi gryka, amarant i oczywiście quinoa.
Zarówno w zbożach, jak i pszenżytach znajdziesz wiele węglowodanów, witamin, minerałów i białek. Zboża pełnoziarniste są ponadto bogate w błonnik. W Vehgro, hurtowni produktów ekologicznych, znajdziesz bogaty asortyment zarówno zbóż, jak i pszenżytów.
Gotowanie zboża
Gotowanie zbóż zajmuje trochę czasu. Potrzebujesz na to czasu, cierpliwości, ciepła i dużo energii. Jeśli gotujesz zboża, warto je wcześniej namoczyć, co zaoszczędzi ci czas. Pamiętaj: nie wszystkie zboża można moczyć. Zboża takie jak jęczmień, orkisz, żyto, pszenica i owies można jednak z powodzeniem namaczać. Podczas prażenia zboża nabierają bardziej orzechowego i słodszego smaku. Prażone zboża mają też tę zaletę, że szybciej się gotują.
Specyficzne terminy związane ze zbożem
Płatki to termin używany dla tłuczonych ziaren zbóż. W Vehgro znajdziesz między innymi ekologiczne płatki owsiane. Kasza to mąka ze zbóż, która jest grubo zmielona. Mąka to z kolei bardziej całe ziarno mielone, w tym łuski. Różnica pomiędzy mąką a mąką polega na tym, że podczas produkcji mąki ziarna są zarówno mielone, jak i przesiewane, zawierają więc niewiele łusek. Łuska to osłona ziarna, która jest bogata w błonnik i czasami jadalna.
Anatomia ziarna Osłona ziarna nazywa się łuska. W łusce znajduje się kiełek. To część ziarna, która jest bogata w witaminy. Następnie masz ciało mączne. Znajduje się ono wokół rdzenia. Ciało mączne jest chronione przez łuskę. Produkty pełnoziarniste są wytwarzane z całego ziarna: nie tylko z kiełka i ciała mącznego, ale także z łuski.
Różne rodzaje zbóż
Zacznijmy od owsa. Owies jest uprawiany od ponad 9000 lat. Obecnie produkuje się z niego m.in. ekologiczną owsiankę i płatki owsiane ekologiczny. Ziarna owsa mają długie i wąskie kształty. Mają rowki i szarawy kolor.
Owies jest często używany w płatkach śniadaniowych, bezglutenowej owsiance ekologiczny, ciasteczkach i oczywiście w karmie dla zwierząt. Wiadomo, że konie uwielbiają owies. Jak właściwie produkuje się owsiankę?
Zboże jęczmień
Mężczyźni znają jęczmień jako podstawę piwa. Jęczmień jest również wykorzystywany jako pasza dla zwierząt, ale zwierzęta hodowlane nie upijają się nim. Ziarno jęczmienia jest grube i brązowe, przypomina trochę ryż. Możesz gotować jęczmień i serwować go w ten sam sposób co ryż.
Ziarna jęczmienia mają przyjemną „chrupkość”. Dobrze sycą, ale gotują się długo: około godziny. Jęczmień zawiera gluten. A co to jest kasza jęczmienna? To jęczmień z usuniętą łuską.
Czym jest kasza jaglana?
Kasz jaglana to ogólna nazwa używana dla wielu zbóż, które mają małe, okrągłe ziarna. Zazwyczaj odnosi się do żółtych ziaren Panicum miliaceum. Kasza jaglana jest uprawiana, podobnie jak pszenica, już od ponad 9000 lat. Czasami kasza jaglana smakuje nieco gorzko. Można to zapobiec, dokładnie płucząc ją w gorącej wodzie przed gotowaniem i kontynuując gotowanie.
Zboże żyto
Żyto jest jednym z zbóż używanych do wypieku chleba. Ziarna są długie i żółte do szaro-niebieskiego koloru. Żyto jest również składnikiem między innymi piwa i piernika.
Zboże orkisz
Orkisz jest znany jako „mózgowe zboże”. Orkisz jest uprawiany od około 7000 lat, zarówno na zboże, jak i na piwo. Orkisz oferowany jest w postaci mąki, mączki, orkiszu w formie ciasteczek oraz makaronu z orkiszu. Orkisz jest również uważany za zamiennik ryżu. Gotowanie ryżu trwa 60 minut, po wcześniejszym namoczeniu ziaren. Orkisz zawiera gluten.
Czym jest pszenica?
Pszenica jest łatwa do przetwarzania i stanowi główny składnik większości chlebów, makaronów, wypieków i kuskusu. Większość mąki i mąki w sklepie jest zrobiona z pszenicy. Pszenica zawiera dość dużo glutenu, co oznacza, że chleb pszenny szybko rośnie pod wpływem ciepła.
Różne rodzaje ryżu
Masz ryż o okrągłych ziarnach, długich ziarnach, basmati, ryż do risotto, itp. Ryż jest spożywany na całym świecie i stanowi także część zimnych potraw (m.in. ryż na mleku). W ryżu niełuszczonym (brązowym) znajduje się dużo błonnika. Gotowanie ryżu zajmuje dość mało czasu: zazwyczaj około 10-15 minut.
Czym jest kukurydza?
Kukurydza rośnie na kolbach. Pochodzi z Ameryki Południowej. Świeża kukurydza dostępna jest w sklepach w sierpniu i wrześniu. Kukurydza często podawana jest z mięsem, świeża z kolby lub w sałatkach. Kukurydza jest również przetwarzana na popcorn (prażony ryż), chipsy kukurydziane i tortille. Skrobia kukurydziana jest ważnym naturalnym środkiem wiążącym w sosach. Kukurydza jest również często podawana zwierzętom gospodarskim.