Cacao ziarna surowe Ekologiczny

5/5.0 (2 reviews)

Hurtownia i marka prywatna surowych ziaren kakao Ekologiczny. Zakupy hurtowe czy jako konsument? Zamów bezpośrednio!

minus plus
Obliczanie daty dostawy...
Potrzebujesz pomocy?
Jesteśmy dostępni od poniedziałku do piątku w godzinach 08:00–17:00
Skontaktuj się z nami
Browse to
Pro's & cons
  • plus-circle Wykonane z organicznych ziaren kakao z Peru
  • plus-circle Surowe ziarna kakao zawierają więcej antyoksydantów niż czerwone wino i zielona herbata
  • plus-circle Idealne do bezpośredniego spożycia lub przetwarzania w produktach czekoladowych
Details

Historia i pochodzenie surowego kakao

Kakao (Theobroma) po raz pierwszy zbierano około 3000 lat temu przez Olmeków w Meksyku. W tamtych czasach było przede wszystkim używane do napojów wzmacniających. Z biegiem lat Majowie i Aztekowie przejęli to użycie w swoich kulturach. Kakao stało się częścią rytuałów ceremonialnych, a ziarna kakao były środkiem płatniczym. W XVI wieku Hiszpanie przywieźli kakao do Europy.

W połowie XVII wieku stało się popularnym napojem. Poprzez kolonie różnych krajów europejskich w Azji i Afryce Zachodniej wprowadzono drzewa kakao, ponieważ rosło zapotrzebowanie na czekoladę w Europie.

Ziarno kakao jest surową podstawą do produkcji czekolady. Te ziarna kakao pochodzą z tropikalnych klimatów wokół równika w Ameryce Południowej (Ekwador). Drzewo Theobroma cacao jest święte wśród Majów i Azteków. Owoce drzewa kakao są zbierane ręcznie, a surowe ziarna są następnie oczyszczane w naturalnej wodzie i wybierane pod kątem najlepszej jakości. Proces ten zapewnia, że wartości odżywcze są zachowane, bez żadnych dodatków.

Różne rodzaje kakao

Jakie ziarno kakao kupić? Można wyróżnić w sumie 3 różne rodzaje kakao: Criollo, Forastero i Trinitario. Ich nazwy pochodzą od hiszpańskich odkrywców. Hiszpanie po raz pierwszy odkryli kakao u rdzennych mieszkańców Meksyku i Ameryki Środkowej. Kiedy podczas swoich dalszych wypraw odkryli ziarna kakao w innych miejscach, które smakowały inaczej niż kakao, które już znali, nazwali ziarna kakao z Ameryki Środkowej "Criollo", co oznacza rdzenny, a kakao z innych miejsc "Forastero", co oznacza egzotyczny. Wiele lat później na Trynidadzie wyhodowano hybrydę Criollo i Forastero, która otrzymała nazwę "Trinitario". Kakao Forastero z Brazylii trafiło do plantacji w Afryce i Azji Południowo-Wschodniej dzięki osadnikom. Nasze organiczne ziarna kakao pochodzą z odmiany Criollo.

Criollo

Ziarno criollo ma złożony i delikatny profil, łagodny smak z drugorzędnymi aromatami orzechów, karmelu, owoców i tytoniu. Smak nie jest gorzki i jest bardzo aromatyczny. Mimo tych przyjemnych cech, kakao criollo jest najrzadsze. To dlatego, że drzewo criollo daje mniejsze plony każdego roku i jest mniej odporne na choroby. Dlatego jest stosunkowo niewiele plantacji criollo. To ziarno jest często ulubionym wyborem producentów czekolady, prawdziwej jakości czekolady cenionej przez koneserów. To ziarno jest szeroko wykorzystywane w luksusowej czekoladzie. Na całym świecie to ziarno odpowiada za zaledwie 3% całego handlu czekoladą.

Forastero (zwykłe)

Forastero nie jest unikalnym gatunkiem. To raczej ogólna nazwa dla różnych wariantów ziaren kakao. Ponieważ jest tak szeroko rozpowszechnione, obecnie 80% do 90% czekolady produkowanej jest z kakao Forastero. Dlatego sprzedajemy kakao Forastero jako "Zwykłe" kakao. Ogólnie mówi się, że kakao Forastero ma pełniejszy, ale mniej aromatyczny smak niż Criollo. Czasami może smakować gorzko lub kwaśnie. Niektórzy ludzie jednak preferują tę czekoladę ze względu na pełniejszy, bardziej ziemisty smak.

Trinitario

Ziarno kakao Trinitario ma smak pomiędzy pozostałymi dwoma. Jest pełniejsze i bardziej ziemiste niż Criollo oraz mniej gorzkie i kwaśne niż Forastero.

Surowe ziarno kakao jako superfood

Ziarna kakao same w sobie są superfood, ponieważ zawierają różne przeciwutleniacze, minerały i składniki odżywcze. Surowe ziarna kakao zawierają więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i trzy razy więcej niż zielona herbata. Te ziarna kakao są idealne do bezpośredniego spożycia, na przykład jako dodatek do jogurtu z suszonymi owocami lub płatków śniadaniowych. Zajrzyj też do produktów, które wytwarzane są z surowych ziaren kakao, takich jak surowa pasta kakaowa i surowe kryształki kakao. Są one bardziej praktyczne przy przetwarzaniu surowego kakao w produktach czekoladowych jako przekąski, czekoladki i batony.

Hurtownia surowych ziaren kakao

Szukałeś hurtowni lub dużych opakowań surowych ziaren kakao? Vehgroshop jest hurtownią surowych ziaren kakao. Chcesz kupić surowe ziarna kakao? Oferujemy różne opakowania od 100 gram do pełnych palet. Zapisz się do naszego newslettera i nie przegap żadnej oferty na surowe ziarna kakao.

Więcej informacji
Numer artykułu 40014-conf
Specyfikacja produktu Specsheet
Forma produktu Cały
Kolor Brązowy
Składniki Ziarno kakaowca
Specjalne Cechy Ekologiczny, Surowy
Kraj uprawy Peru
Marka Private Label
Kod HS 18010000
Możliwość private label? Tak
Zalecane użycie 10-15g dziennie. Skonsultuj się z lekarzem przed użyciem produktów o wysokim stężeniu składników odżywczych.
Energia (kcal/kJ) 542 kcal / 2231 KJ
Białka 13 g
Węglowodany 4.7 g
Tłuszcze 46 g
Tłuszcze nasycone 29 g
Włókna 27 g
Sód 0 g
Sól 0 g
Opinie
star star star star star
5
Kakaowe ziarna surowe BIO
Bardzo dziękuję wszystkim w waszym zespole, nigdy wcześniej nie otrzymałem tak dobrych surowych BIO ziaren kakao. Proszę, kontynuujcie w ten sposób. Pozdrawiam serdecznie, SIGI
Maurer Sigi
star star star star star
5
Dobra jakość criollo
Nie jest gorzki! Zrób z tego smaczną czekoladową napój. Zmielam ziarna w młynku do kawy, a następnie rozpuszczam proszek w ciepłej wodzie. Czuję się bardziej obudzony i świadomy. Dużo lepsze niż kawa.
Henk
Potrzebujesz pomocy?
Jesteśmy dostępni od poniedziałku do piątku w godzinach 08:00–17:00
Skontaktuj się z nami