Cacao ziarna surowe Ekologiczny

Hurtownia i marka prywatna surowych ziaren kakao Ekologiczny. Zakupy hurtowe czy jako konsument? Zamów bezpośrednio!
- Wykonane z organicznych ziaren kakao z Peru
- Surowe ziarna kakao zawierają więcej antyoksydantów niż czerwone wino i zielona herbata
- Idealne do bezpośredniego spożycia lub przetwarzania w produktach czekoladowych
Historia i pochodzenie surowego kakao
Kakao (Theobroma) po raz pierwszy zbierano około 3000 lat temu przez Olmeków w Meksyku. W tamtych czasach było przede wszystkim używane do napojów wzmacniających. Z biegiem lat Majowie i Aztekowie przejęli to użycie w swoich kulturach. Kakao stało się częścią rytuałów ceremonialnych, a ziarna kakao były środkiem płatniczym. W XVI wieku Hiszpanie przywieźli kakao do Europy.
W połowie XVII wieku stało się popularnym napojem. Poprzez kolonie różnych krajów europejskich w Azji i Afryce Zachodniej wprowadzono drzewa kakao, ponieważ rosło zapotrzebowanie na czekoladę w Europie.
Ziarno kakao jest surową podstawą do produkcji czekolady. Te ziarna kakao pochodzą z tropikalnych klimatów wokół równika w Ameryce Południowej (Ekwador). Drzewo Theobroma cacao jest święte wśród Majów i Azteków. Owoce drzewa kakao są zbierane ręcznie, a surowe ziarna są następnie oczyszczane w naturalnej wodzie i wybierane pod kątem najlepszej jakości. Proces ten zapewnia, że wartości odżywcze są zachowane, bez żadnych dodatków.
Różne rodzaje kakao
Jakie ziarno kakao kupić? Można wyróżnić w sumie 3 różne rodzaje kakao: Criollo, Forastero i Trinitario. Ich nazwy pochodzą od hiszpańskich odkrywców. Hiszpanie po raz pierwszy odkryli kakao u rdzennych mieszkańców Meksyku i Ameryki Środkowej. Kiedy podczas swoich dalszych wypraw odkryli ziarna kakao w innych miejscach, które smakowały inaczej niż kakao, które już znali, nazwali ziarna kakao z Ameryki Środkowej "Criollo", co oznacza rdzenny, a kakao z innych miejsc "Forastero", co oznacza egzotyczny. Wiele lat później na Trynidadzie wyhodowano hybrydę Criollo i Forastero, która otrzymała nazwę "Trinitario". Kakao Forastero z Brazylii trafiło do plantacji w Afryce i Azji Południowo-Wschodniej dzięki osadnikom. Nasze organiczne ziarna kakao pochodzą z odmiany Criollo.
Criollo
Ziarno criollo ma złożony i delikatny profil, łagodny smak z drugorzędnymi aromatami orzechów, karmelu, owoców i tytoniu. Smak nie jest gorzki i jest bardzo aromatyczny. Mimo tych przyjemnych cech, kakao criollo jest najrzadsze. To dlatego, że drzewo criollo daje mniejsze plony każdego roku i jest mniej odporne na choroby. Dlatego jest stosunkowo niewiele plantacji criollo. To ziarno jest często ulubionym wyborem producentów czekolady, prawdziwej jakości czekolady cenionej przez koneserów. To ziarno jest szeroko wykorzystywane w luksusowej czekoladzie. Na całym świecie to ziarno odpowiada za zaledwie 3% całego handlu czekoladą.
Forastero (zwykłe)
Forastero nie jest unikalnym gatunkiem. To raczej ogólna nazwa dla różnych wariantów ziaren kakao. Ponieważ jest tak szeroko rozpowszechnione, obecnie 80% do 90% czekolady produkowanej jest z kakao Forastero. Dlatego sprzedajemy kakao Forastero jako "Zwykłe" kakao. Ogólnie mówi się, że kakao Forastero ma pełniejszy, ale mniej aromatyczny smak niż Criollo. Czasami może smakować gorzko lub kwaśnie. Niektórzy ludzie jednak preferują tę czekoladę ze względu na pełniejszy, bardziej ziemisty smak.
Trinitario
Ziarno kakao Trinitario ma smak pomiędzy pozostałymi dwoma. Jest pełniejsze i bardziej ziemiste niż Criollo oraz mniej gorzkie i kwaśne niż Forastero.
Surowe ziarno kakao jako superfood
Ziarna kakao same w sobie są superfood, ponieważ zawierają różne przeciwutleniacze, minerały i składniki odżywcze. Surowe ziarna kakao zawierają więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i trzy razy więcej niż zielona herbata. Te ziarna kakao są idealne do bezpośredniego spożycia, na przykład jako dodatek do jogurtu z suszonymi owocami lub płatków śniadaniowych. Zajrzyj też do produktów, które wytwarzane są z surowych ziaren kakao, takich jak surowa pasta kakaowa i surowe kryształki kakao. Są one bardziej praktyczne przy przetwarzaniu surowego kakao w produktach czekoladowych jako przekąski, czekoladki i batony.
Hurtownia surowych ziaren kakao
Szukałeś hurtowni lub dużych opakowań surowych ziaren kakao? Vehgroshop jest hurtownią surowych ziaren kakao. Chcesz kupić surowe ziarna kakao? Oferujemy różne opakowania od 100 gram do pełnych palet. Zapisz się do naszego newslettera i nie przegap żadnej oferty na surowe ziarna kakao.
Numer artykułu | 40014-conf |
---|---|
Specyfikacja produktu | Specsheet |
Forma produktu | Cały |
Kolor | Brązowy |
Składniki | Ziarno kakaowca |
Specjalne Cechy | Ekologiczny, Surowy |
Kraj uprawy | Peru |
Marka | Private Label |
Kod HS | 18010000 |
Możliwość private label? | Tak |
Zalecane użycie | 10-15g dziennie. Skonsultuj się z lekarzem przed użyciem produktów o wysokim stężeniu składników odżywczych. |
Energia (kcal/kJ) | 542 kcal / 2231 KJ |
Białka | 13 g |
Węglowodany | 4.7 g |
Tłuszcze | 46 g |
Tłuszcze nasycone | 29 g |
Włókna | 27 g |
Sód | 0 g |
Sól | 0 g |