Japońska herbata
Wiele osób zna specjalne japońskie herbaty, takie jak
, oraz . W Vehgroshop intensywnie pracujemy nad poszerzeniem naszej oferty japońskich herbat zielonych.Świat japońskiej herbaty
jest ogromny, a w nim wiele różnych rodzajów herbaty do odkrycia. Najpopularniejszym rodzajem japońskiej herbaty jest herbata zielona, która powstaje z liści rośliny Camellia sinensis.
Historia zielonej herbaty w Japonii sięga VIII wieku, kiedy to buddyjscy mnisi zaczęli ją sprowadzać z Chin. Japończycy szybko rozwinęli zamiłowanie do tego orzeźwiającego napoju, który wkrótce stał się ważnym elementem japońskiej kuchni.
Obecnie zieloną herbatę w Japonii piją ludzie w każdym wieku i z różnych środowisk. Można cieszyć się nią podczas tradycyjnych ceremonii herbacianych lub po prostu parzyć ją w domu dla relaksującego momentu.
Dzięki wielowiekowemu wzrostowi popularności zielonej herbaty w Japonii istnieje ogromna różnorodność różnych rodzajów herbaty zielonej do spróbowania. Od bardziej znanych rodzajów, takich jak łagodna i trawiasta Sencha oraz bogata i kremowa Matcha, po mniej znane, jak Genmaicha i Kukicha. Dziś istnieje japońska zielona herbata dla każdego smaku.
Bez względu na to, jak się ją pije, zielona herbata jest pysznym i zdrowym elementem japońskiej kultury.
Różne rodzaje japońskiej zielonej herbaty
Herbata zielona Sencha: orzeźwiająca i trawiasta
Najpopularniejsza zielona herbata w Japonii to herbata Sencha. Powstaje z całych liści herbaty, które są parowane, a następnie rolowane. Ten proces zapewnia orzeźwiający, trawiasty smak, który można cieszyć się o każdej porze dnia.
Jeśli pijesz zieloną herbatę po raz pierwszy, Sencha jest dobrym początkiem. Ma okrągły smak, który nie jest zbyt gorzki ani ściągający.
Podczas zakupu herbaty sencha, zwróć uwagę na liście o jasnoszarym kolorze. Herbata powinna mieć świeży, trawiasty aromat. Unikaj herbaty o zbyt gorzkim lub ściągającym smaku.
Kiedy herbata zielona Sencha jest właściwie zaparzona, ma jasnożółty kolor i lekko słodki smak. Najlepiej smakuje bez słodzików lub mleka. Może być pita solo lub podawana z lekkim posiłkiem.
(Ceremonialna) herbata Matcha
Inną popularną japońską herbatą jest matcha. Matcha to drobny proszek wykonany z mielonych liści zielonej herbaty. Ma intensywnie zielony kolor i charakterystyczny smak umami. Ta mielona herbata jest często używana podczas tradycyjnych japońskich ceremonii herbacianych, ale może być również pita jako pyszny i zdrowy napój.
Herbata matcha powstaje z tych samych liści zielonej herbaty, co Sencha. Jednak liście są uprawiane w cieniu, a następnie mielone na drobny proszek. Proszek ten rozpuszcza się następnie w gorącej wodzie, tworząc klarowny zielony napój herbaciany.
Matcha ma wyższą koncentrację przeciwutleniaczy niż inne herbaty i uznawana jest za superfood. Jest także bogatym źródłem witamin, minerałów i aminokwasów.
Herbata matcha smakuje najlepiej, gdy jest przygotowywana z świeżej (źródlanej) wody i serwowana w ceramicznej filiżance lub miseczce. Przy przygotowywaniu matcha ważne jest, aby używać bambusowej trzepaczki (chasen). W ten sposób unika się grudek i uzyskuje gładką, pienistą herbatę.
Japońska ceremonia herbaciana
Japońska ceremonia herbaciana to wiekowa tradycja, która jest wciąż praktykowana. Ceremonia koncentruje się na przygotowaniu i delektowaniu się zieloną herbatą. Zazwyczaj odbywa się w spokojnym otoczeniu, takim jak ogród lub herbaciarnia.
Najważniejsze elementy japońskiej ceremonii herbacianej to wabi (prostota), sabi (elegancja) i ichi-go ichi-e (znaczenie chwili). Ceremonia to sposób na spowolnienie tempa życia i docenienie prostych rzeczy.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o japońskiej ceremonii herbacianej, istnieje wiele książek i stron internetowych, które mogą Ci w tym pomóc.
Genmaicha: orzechowy i słodkawy
Jeśli szukasz czegoś zupełnie innego, spróbuj Genmaicha. Ten rodzaj zielonej herbaty jest wytwarzany z prażonego ryżu brązowego. Nadaje to jej orzechowy aromat i nieco słodkawy smak. Genmaicha to dobry wybór dla początkujących w zielonej herbacie, ponieważ jest mniej gorzka niż inne rodzaje.
Genmaicha to dobry wybór dla początkujących w zielonej herbacie, ponieważ jest mniej gorzka niż inne rodzaje. Herbata Genmaicha ma również niższe stężenie kofeiny niż inne herbaty.
Przygotowanie japońskiej zielonej herbaty:
Japończycy wymyślili całe tradycyjne ceremonie dla niektórych rodzajów zielonej herbaty. Obejmują one nie tylko zaparzanie herbaty, ale także są częścią praktyki medytacyjnej lub nawet stylu życia. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje jednak kilka wskazówek, które należy zawsze mieć na uwadze podczas przygotowywania zielonej herbaty:
- Najpierw liście herbaty wkłada się do specjalnego naczynia, takiego jak zaparzacz lub czajnik.
- Następnie gorącą wodę wlewa się na liście i pozostawia na kilka minut do zaparzenia. Ważne jest, aby zauważyć, że zielona herbata nie powinna być zalewana wrzątkiem. Zniszczy to wiele cennych składników.
- Po zaparzeniu herbatę można wlać do filiżanek i wypić. Niektóre zielone herbaty mogą być parzone wielokrotnie, zanim liście stracą swoje aromaty. Warto więc eksperymentować, aby znaleźć idealny czas parzenia dla każdego rodzaju herbaty.
W VehGro znajdziesz tylko zieloną herbatę z upraw ekologicznych.
Większość naszych ekologicznych zielonych herbat pochodzi z prefektury Kagoshima, w skrajnie południowej Japonii. Szczególnie nasza herbata Matcha organiczna. Kagoshima to znany region herbaciany z idealnymi warunkami do uprawy herbaty: bogata w wulkaniczną glebę, łagodny klimat i dużo słońca.
Nasza obietnica:
- Wspaniała japońska zielona herbata z upraw ekologicznych.
- Stałe testy laboratoryjne dla absolutnego bezpieczeństwa żywności
- Pełna identyfikowalność, od krzewu herbacianego do konsumenta
- Ekskluzywna obróbka ekologicznej zielonej herbaty z prefektur Kagoshima, Kioto i Shizuoka.
- Długoterminowe umowy z lokalnymi ekologicznymi producentami herbaty, aby zapewnić stałą jakość
- Dalsza obróbka i pakowanie w certyfikowanych fabrykach
- Wyprodukowane w Japonii, z najlepszą możliwą świeżością.