Cukry

Szukasz naturalnych i/lub ekologicznych cukrów? To dobrze trafiłeś, ponieważ mamy szeroki wybór różnych naturalnych cukrów, które są bardzo odpowiednią alternatywą dla zwykłego cukru stołowego.

... Read more
Produkty 14
Sortuj wg
Hurtownia i marka prywatna Berkensuiker Xylitol. Zakupy hurtowe czy jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 16,74 zł 15,36 zł
bez VAT z VAT
Hurtownia i marka prywatna ciemnego cukru muscovado. Zakupy hurtowe lub jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 13,94 zł 12,79 zł
bez VAT z VAT
Hurtownia i marka własna cukru pudru z trzciny cukrowej Ekologiczny. Zakupy hurtowe czy jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 13,94 zł 12,79 zł
bez VAT z VAT
Hurtownia i marka prywatna Cukru Stosowego Erytrytolu. Kupować hurtowo czy jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 27,00 zł 24,77 zł
bez VAT z VAT
Hurtownia i marka własna cukru posypowego Erytrytol Ekologiczny. Kupować hurtowo czy jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 19,54 zł 17,93 zł
bez VAT z VAT
Hurtownia i marka własna cukru trzcinowego białego Ekologiczny. Zakupy hurtowe czy jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 19,08 zł 17,50 zł
bez VAT z VAT
Hurtownia i marka własna cukru trzcinowego Light Gold Ekologiczny. Zakupy hurtowe czy jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 16,74 zł 15,36 zł
bez VAT z VAT
Hurtownia i prywatna marka cukru z kwiatów kokosowych Ekologiczny. Zakupy hurtowe lub jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 24,67 zł 22,63 zł
bez VAT z VAT
Hurtownia i prywatna etykieta proszku daktylowego Ekologiczny. Zakupy hurtowe lub jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 27,47 zł 25,20 zł
bez VAT z VAT
Hurtownia i marka własna cukru mlecznego Ekologiczny. Zakupy hurtowe lub jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 29,80 zł 27,34 zł
bez VAT z VAT
Hurtownia i marka prywatna cukru Panela Ekologiczny. Zakupy hurtowe lub jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 12,55 zł 11,51 zł
bez VAT z VAT
Hurtownia i marka prywatna Stevia Cukier kryształowy Erytrytol. Zakupy hurtowe lub jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 19,54 zł 17,93 zł
bez VAT z VAT
Hurtownia i Marka Własna Cukru Rafinowanego Ekologiczny. Zakupy hurtowe lub jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 31,20 zł 28,62 zł
bez VAT z VAT
Hurtownia i marka prywatna proszku ksylitolu Ekologiczny. Zakupy hurtowe czy jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 19,08 zł 17,50 zł
bez VAT z VAT

Czym są tak naprawdę cukry?

Masz cukry w wielu różnych formach. Po pierwsze, musisz rozróżnić między cukrami naturalnymi a tymi pochodzenia syntetycznego. Cukry naturalne to słodziki, które spotykasz w przyrodzie i które mogą być poddane obróbce lub nie.

Chodzi tu między innymi o cukier trzcinowy oraz cukry znajdujące się w owocach. Cukier syntetyczny jest zawsze cukrem dodanym: nie znajduje się w samym produkcie (jak cukier owocowy), ale jest dodawany później dla uzyskania określonego efektu smakowego.

Co dokładnie to są cukry?

Istnieje niezliczona ilość rodzajów cukru. Przede wszystkim ważne jest rozróżnienie między cukrami składającymi się z jednego molekułu („monosacharydy”) a cukrami składającymi się z dwóch molekułów („disacharydy”). Monosacharydy to między innymi fruktoza, glukoza i galaktoza. Disacharydy to na przykład maltoza (cukier słodowy), trehaloze, sacharozę i laktozę (cukier mleczny). Sacharoza jest powszechnie znana jako zwykły cukier kryształowy.

Mnóstwo różnych nazw

Jest to wiele trudnych nazw, które nie mówią większości ludzi zbyt wiele. Na opakowaniach produktów często stosuje się podział na trzy kategorie. Rozróżnienie dotyczy cukrów naturalnych, rafinowanych i cukrów występujących naturalnie.

Do cukrów rafinowanych należą między innymi cukier trzcinowy, cukier winogronowy, cukier kryształowy i cukier producenta (cukier biały). Naprawdę naturalnymi cukrami są miód, syrop klonowy, cukier palmowy, syrop agawowy i syrop klonowy (maple sirup).

Cukry naturalne

Cukry naturalne to cukry, które występują naturalnie w produktach. Chodzi tu o produkty nieprzetworzone, takie jak warzywa, owoce i nabiał. Jeśli zbierzesz jabłko z drzewa lub zerwiesz pomidora z pola, znajdziesz w nich cukry.

Placek jabłkowy jest dobrym przykładem połączenia cukrów naturalnych i dodanych: cukier w jabłkach występuje naturalnie, podczas gdy cukier w cieście został dodany. Oba rodzaje cukrów są zawarte w cieście.

Co to są słodziki?

Cukier jest słodzikiem, ale nie wszystkie słodziki to cukier. Słodziki nadają żywności słodki smak – smak, który wielu ludziom wydaje się przyjemny. Słodziki występują w różnych formach i rozmiarach.

Co oznacza surowy cukier?

Surowy cukier to cukier w swojej „oryginalnej” formie, przed obróbką przez ludzi. Innym terminem dla surowego cukru jest cukier nieprzetworzony. Pojawiają się głosy, że są to dobre cukry, ponieważ ludzkie ręce nie miały z nimi dużo do czynienia. Jedno jest pewne: nierafinowane cukry są najbardziej naturalnymi cukrami. W Vehgro możesz zakupić różne formy nieprzetworzonych cukrów, na przykład nierafinowany cukier trzcinowy.

Dlaczego surowe cukry?

Spróbuj sam i zauważ różnicę w porównaniu z rafinowanymi cukrami, do których jesteś przyzwyczajony z supermarketu: poczuj smak czystej natury. Przed tobą otworzy się nowy świat.

Cukry rafinowane: co to jest?

Rafinacja to inne słowo na „przetwarzanie”. Cukry rafinowane to cukry, które w fabryce zostały „oczyszczone” przed trafieniem do sklepu lub włączeniem do produktu.

Jeśli zamierzasz rafinować cukier, często uzyskuje on ładny biały kolor, do którego jesteś przyzwyczajony z supermarketu. Zaletą przetwarzanego cukru jest to, że często jest on trwalszy niż surowy cukier. Już z tego powodu produkty często korzystają z cukrów rafinowanych.

Czy rafinowanie ma też wady?

Rafinowanie ma kilka zalet: cukier staje się trwalszy i ładnie biały, ale również oznacza, że dobre substancje w cukrze są wypłukiwane. W cukrze nierafinowanym znajduje się między innymi magnez, potas oraz witaminy B1-3.

 

Cukier klonowy i cukier z kwiatów kokosu

Vehgro ma różnorodne formy naturalnego cukru, w tym cukier klonowy (powszechnie znany cukier lub syrop z kanadyjskiego drzewa klonowego). Naturalne cukry z Vehgro pochodzą z natury (100% naturalne) i w większości są również ekologiczny.

Dlaczego cukier nierafinowany?

Zaletą cukru nierafinowanego jest to, że nie jest on oczyszczany. Ma miejsce przetwarzanie, ale jest minimalne. Cukry nierafinowane w dużym stopniu zbliżają się do cukrów w ich naturalnym stanie.

Surowe cukry a składniki odżywcze

W nierafinowanych cukrach znajdują się składniki odżywcze, które zniknęły z cukrów przetworzonych. Pozostaje ograniczony procent zdrowych składników odżywczych, co jest zawsze korzystne.

Węglowodan czy cukier?

Czy wiesz, że cukry są węglowodanami, ale nie wszystkie węglowodany to cukry? Cukry często nazywane są również „szybkimi cukrami”, ponieważ są wchłanianie do krwi znacznie szybciej niż inne węglowodany.

„Szybkie węglowodany” to faktycznie lepsza nazwa. Na etykiecie produktów często można znaleźć zapis „Węglowodany, w tym cukry…”. H