Miód
Witamy na stronie ekologicznego miodu z miodem, który został wytworzony w sposób ekologiczny. Miód jest bardzo odpowiedni jako naturalny słodzik do nadawania słodkiego smaku między innymi gorącym napojom.
Honor ekologiczny: dobry dla ludzi, zwierząt, środowiska
to miód, który został wyprodukowany w sposób biologiczny. Aby określić, czy miód jest ekologiczny, należy zwrócić uwagę na roślinność, z której pszczoły zbierają nektar. Jeśli roślinność jest całkowicie ekologiczny, może być określany jako miód biologiczny.
Różne rodzaje miodów
To pszczelarz decyduje, poprzez umieszczanie uli, z czego pszczoły mogą się żywić. Powszechnie wiadomo, że pszczoły pozostają w pobliżu swoich uli.
Aby miód mógł być nazwany ekologiczny, musi spełniać szereg wymagań. Najważniejszym wymogiem jest, aby pszczoły były trzymane w obszarze, w promieniu 3 kilometrów od ruchliwych dróg lub przemysłu, a także nie mogą być stosowane środki chemiczne.
Luksus „biologicznych pszczół”
Ramy i części ula, w których są trzymane biologiczne pszczoły, nie mogą być dezynfekowane w sposób chemiczny. Jeśli występują choroby u pszczół, są one leczone w całkowicie naturalny sposób.
Biologiczni pszczelarze nie mogą też używać chemicznych farb ani środków konserwujących w i na swoich ulach. Ma to ważny powód: pszczoły są bardzo wrażliwe na chemikalia, które mogą negatywnie wpłynąć na ich zdrowie. Bio pszczoły są w każdym aspekcie chronione.
Dlaczego człowiek potrzebuje pszczół
jest naturalnie pyszna, ale też luksusowa. Zapylanie żywności to coś, do czego absolutnie potrzebujemy pszczół. Gdyby pszczoły nie mogły zapylać, plony rolników znacznie by się zmniejszyły. Dlatego możemy być dla pszczół „dobrzy”. Kupując tylko ekologiczny miód, masz pewność, że dobrostan pszczół jest brany pod uwagę. Co więcej, ekologiczny miód jest po prostu znacznie smaczniejszy niż inny miód.
Ale przecież „kradniemy” miód pszczół, prawda? Czy pszczoły same nie potrzebują swojego miodu? To prawda, ale na pewno nie jesteśmy jedynymi, którzy próbują zdobyć miód. Różne ptaki, owady i ssaki również nie mogą się powstrzymać. Pszczoły dlatego naturalnie produkują więcej miodu niż same potrzebują.
Co to jest miód kwiatowy?
Rozmawiać z dziećmi o „kwiatkach i pszczołach”: tę wypowiedź znasz na pewno. Nie jest to fraza, która wzięła się z powietrza. Powszechnie wiadomo, że pszczoły są bardzo „lojalne” w wyborze swoich kwiatów: dopóki zawierają nektar, wracają do nich, nawet jeśli jest wystarczająco dużo alternatyw.
Miód kwiatowy to miód, który jest produkowany przez pszczoły zbierające nektar z określonego gatunku kwiatów. Znajdziesz więc na przykład miód akacjowy i lipowy.
Kiedy może być nazwany „miodem kwiatowym”?
Ma to związek z pyłkami w miodzie. Miód musi zawierać co najmniej 90% pyłków określonego gatunku kwiatów, zanim można go będzie nazwać miodem kwiatowym. „Miód kwiatowy” jako ogólny termin często widzisz w supermarketach: jest to miód, którego pochodzenie od kwiatów zapylonych przez pszczoły nie może być określone, ale miód akacjowy pochodzi konkretnie z kwiatu akacji.
Co to jest miód tłoczony na zimno?
Często można to znaleźć na etykietach: „tłoczony na zimno”, ale co właściwie mają na myśli producenci? Miód można tłoczyć tylko na zimno, a nie na ciepło, ponieważ wtedy wosk pszczeli się topi. Pszczelarz najpierw usuwa wosk z plastrów, z którymi miód jest zapieczętowany. Potem pszczelarz usuwa miód z plastrów umieszczając je w wirówce. Ta z kolei odwirowuje miód z plastrów. Podczas tego procesu nic nie jest podgrzewane. Dlatego odwirowany miód jest zawsze tłoczony na zimno.
Jaka jest zatem wartość dodana tego terminu? Cóż, często po odwirowaniu miód jest jeszcze podgrzewany. Używając terminu „tłoczony na zimno”, producent wskazuje, że jego miód po odwirowaniu nie był podgrzewany.
Dlaczego podgrzewać miód?
Ludzie przyzwyczaili się do płynnego miodu. Jest to także najłatwiej rozsmarować na chlebie lub dodać do
. Ale miód krystalizuje. Miód staje się twardy i ziarnisty. Dlatego podgrzewa się miód, aby stał się płynny i aby zapobiec ponownej krystalizacji. Wiąże się to jednak z bardzo dużą wadą. Naturalnie miód zawiera dużo pyłków, witamin, białek i enzymów. Pyłki powodują krystalizację. Miód, który już nie krystalizuje, był podgrzewany w tak wysokiej temperaturze, że wszystkie witaminy, białka i enzymy zostały utracone. Wszystkie dobre właściwości miodu zostały zniszczone, a to, co pozostało, to jedynie lepiący słodzik bez zbytniej wartości odżywczej.Nasz miód nie był oczywiście podgrzewany, ponieważ dla nas najważniejsze są biologiczne, naturalne produkty. Zatem zobaczysz, że nasz miód krystalizuje. Krystalizacja nie jest czymś złym. To naturalny proces i nie zmienia jakości miodu. W rzeczywistości można powiedzieć, że krystalizowany miód pokazuje, że wciąż jest pełen witamin, białek i enzymów. Niepodgrzewany miód (czyli miód tłoczony na zimno) nazywasz więc surowym miodem.
Jak podgrzewać miód
Jeśli mimo to chcesz mieć płynny, ale surowy miód na chlebie lub naleśnikach, możesz odpowiedzialnie podgrzać skrystalizowany miód. Włóż słoik miodu do garnka z podgrzaną wodą nieprzekraczającą 40 stopni i pozwól mu powoli się roztopić. Miód najwyższej jakości nie jest podgrzewany powyżej temperatury ciała. Jest to bowiem ta sama temperatura, jaka jest utrzymywana w ulu.
Cena miodu ekologicznego
Miód drogi? Miód bio jest droższy niż inne formy miodu. Nie ma w tym nic dziwnego: biologiczny miód to absolutny produkt premium. Ma najlepszy smak, a także spełnia najwyższe standardy jakości. Dodatkowo jest produkowany z uwagą dla zwierząt i środowiska. Krótko mówiąc: biologiczny miód to sytuacja korzystna dla ludzi, zwierząt i natury.
Biologiczne pyłki pszczele
VehGro jest dumny z oferty zróżnicowanego asortymentu wysokiej jakości suplementów diety, w tym naszych biologicznych pyłków pszczelich. Pyłki pszczele są zbierane przez pszczoły i są bogatym źródłem składników odżywczych. Te małe granulki zawierają mieszankę takich elementów jak białka, węglowodany i pierwiastki śladowe. Biologiczne pyłki pszczele często są używane jako składnik w koktajlach, jogurtach lub sałatkach i są wszechstronnym dodatkiem do Twojego planu żywieniowego. Nasze biologiczne pyłki pszczele są certyfikowane i spełniają surowe normy jakości.