Płynne Słodziki
Witaj na stronie z płynnymi słodzikami z produktami wysokiej jakości. Tutaj znajdziesz różne organiczne słodziki w płynnej formie do użycia między innymi w gorących napojach.
Co to są płynne słodziki?
Płynne słodziki są, jak sama nazwa wskazuje, słodzikami w postaci płynnej. Myśląc o
, zazwyczaj w pierwszej kolejności myślimy o cukrze.Cukier jest szczególnie znany z 1-kilogramowych opakowań biało-rafinowanego cukru, który można kupić w supermarkecie. Cukier jest jednak tylko jednym z wielu różnych słodzików, które istnieją. Od kilku lat na rynku dostępne są również płynne słodziki, w tym Stewia.
Co to jest płynna Stewia?
to płynna wersja słodzika pochodzącego z rośliny Stevia Rebaudiana. Słodzik jest dostępny w formie słodzików, ale także w postaci płynnej. Często wystarczą tylko kilka kropel płynnej Stewii, aby osłodzić potrawę, taką jak wypiek.
Słodzik w Stewii znajduje się w liściach rośliny. Substancja czynna jest uzyskiwana poprzez moczenie roślin i suszenie pozyskanego koncentratu, aby pozostała substancja.
Gdzie można znaleźć tę roślinę liściastą?
Roślina liściasta Stevia Rebaudiana pochodzi z Ameryki Południowej. Rośnie szczególnie w dużych skupiskach w Paragwaju i Brazylii. W Ameryce Południowej roślina ta była używana od wieków w
, a także jako tradycyjne lekarstwo.W Europie roślina ta jest znana od niedawna. Minęło mniej niż dwie dekady, odkąd Stewia została oficjalnie zatwierdzona przez władze żywnościowe Unii Europejskiej i stała się powszechnie dostępna.
Jak uzyskuje się Stewię?
Ekstrakt Stewii uzyskuje się z liści Stevia Rebaudiana. Słodzik rośliny występuje tylko w zielonych liściach. Liście te są mielone, a następnie moczone w gorącej wodzie. Powstała papka jest oczyszczana, a następnie suszona.
W roślinie znajdują się słodziki Rebaudioside i Stevioside, które zaliczają się do wspólnej grupy znanej jako ‚Stewioglikozydy’. Te Stewioglikozydy stanowią aktywny słodzik w roślinie.
Stewia jako płynny słodzik
Słodzik Stewia jest również dostępny w postaci płynnej. Płynna Stewia jest stosowana między innymi w koktajlach, smoothie, zdrowotnych shake'ach, jogurtach i twarogach. Ponadto można piec ze Stewią. W większości potraw wystarczą tylko 2-3 krople płynnego słodzika Stewia, co odpowiada jednej łyżce cukru.
Jak używać stewioglikozydu?
Słodzik, który jest pozyskiwany w Ameryce Południowej i w niektórych częściach Ameryki Środkowej, można stosować w wielu potrawach, między innymi w kawie, herbacie, a także w wypiekach i daniach wytrawnych.
Pure Stewia jest aż 200-300 razy słodsza niż cukier ze supermarketu. Wybierając Stewię, wprowadzasz do swojego domu prawdziwy koncentrat słodyczy. Wystarczą zaledwie kilka kropli, aby uzyskać intensywny słodki smak. Może jednak końcowy smak Stewii (gorzki, intensywny) być odczuwany jako nieprzyjemny.
Co można robić z czystą Stewią?
Płynne słodziki można używać do jogurtów, twarogu i smoothie z unikalnym akcentem. Dodaj kilka kropel
do przygotowania zdrowego napoju, ubogiego w cukier i kalorie. Pieczenie z Stewią możliwe jest w temperaturze do 200 stopni Celsjusza. Stewia jest bardzo mocnym słodzikiem, dlatego zaleca się, aby nie dodawać jej zbyt dużo jednocześnie.Czy Stewia jest ostatecznym zamiennikiem cukru?
Płynne słodziki są używane do wielu różnych celów, a Stewia także. Stewia jest bardzo silna, smaczna (czasem z posmakiem) i wolna od węglowodanów. Stewia jest dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto dba o linię lub chce kontrolować swoją wagę. Ponadto Stewia jest idealna dla diabetyków (należy jednak uważać przy stosowaniu niektórych leków), ponieważ ma Indeks Glikemiczny równy 0.
Jak bezpieczna jest Stewia?
W zasadzie nie ma nic złego w Stewii. Słodzik z Ameryki Południowej został dokładnie przetestowany przez władze żywnościowe Unii Europejskiej i nie stwierdzono żadnych problemów.
Oczywiście, podobnie jak w przypadku cukru, nie należy przesadzać z ilością. Zaleca się maksymalną dawkę 4 mg na kilogram masy ciała dziennie: to 240 mg dla osoby ważącej 60 kilogramów.
Czy Stewia jest zdrowa?
Płynne słodziki są alternatywą dla 'zwykłego' cukru. Ale czy są rzeczywiście zdrowe? Stewia jest dostępna zarówno jako płynny słodzik, jak i w postaci słodzików (tabletek). Stewia jest mniej niezdrowa niż cukier, ale niekoniecznie zdrowa.
Słodzik ten nie zawiera kalorii i ma Indeks Glikemiczny równy 0. Jednak ogólnie Stewia nie wnosi bezpośrednio nic do zdrowej diety. Ludzie lubią słodycze, bo są smaczne. Stewia jest najzdrowszą opcją na przyjemności.
Inne płynne słodziki: syrop agawowy
Także
jest naturalnym płynnym słodzikiem. Syrop agawowy to syrop pochodzący z rośliny agawy. Występuje w Ameryce Południowej i południowo-wschodnich Stanach Zjednoczonych. Roślina ta zazwyczaj kojarzona jest z Meksykiem, gdzie jest używana od wieków.W Europie i na Zachodzie syrop agawowy to stosunkowo nowe odkrycie. Cukier znajduje się w soku rośliny. (Starsi) Meksykanie gotowali sok, aby uzyskać nektar agawowy.
Do czego obecnie używa się syropu agawowego?
Tequila, znasz ten alkoholowy napój. Płynne słodziki są wykorzystywane (fermentowane cukry w nim oczywiście) do produkcji tequili: jednego z największych - i najsłynniejszych - produktów eksportowych Meksyku. Roślina jest również wykorzystywana w tradycyjnej medycynie.
Syrop agawowy: jak to się robi?
Roślina jest krojona, a następnie wyciskana, aby wydobyć słodką ciecz. W tej cieczy znajduje się dużo cukru oraz fruktanów. Fruktany wspomagają metabolizm.
W syropie agawowym znajduje się wysoka zawartość fruktozy, która powstaje w wyniku przetwarzania tego składnika. Fruktoza w dużych ilościach jest niezdrowa, ma niski Indeks Glikemiczny. Syrop agawowy jest więc dobrym alternatywą dla osób, które muszą dbać o poziom cukru we krwi.
Co to jest syrop klonowy?
Syrop klonowy to produkt wytwarzany z soku klonu. Ten syrop jest znany z wyjątkowej słodyczy. Syrop klonowy produkowany jest szczególnie w Kanadzie (aż 80% światowej produkcji). Liść klonowy (jeszcze popularniejszy) nie bez powodu zdobi kanadyjską flagę.
Las klonowy znany jest również jako 'las cukrowy'. Ciekawostką jest, że sezon zbioru trwa zaledwie 6 tygodni, od początku marca do końca kwietnia. Tak więc wyjątkowo delikatny.
Odtwarzanie soku klonowego
Dlaczego wiosna jest uznawana za sezon zbiorów płynnych słodzików? Ma to wiele wspólnego z temperaturą. Powinna ona w ciągu dnia przekraczać zero stopni, podczas gdy w nocy musi być mróz.
Nocturna mróz wywołuje ciśnienie w pniu, co powoduje, że sok wznosi się, a nowy sok się tworzy. W ciągu dnia - gdy zachodzi odmrożenie - sok opada i jest zbierany. Można zacząć zbierać sok z drzewa, które ma co najmniej 40 lat!
Kalorie w syropie klonowym
Płynny słodzik - syrop klonowy zawiera około takiej samej ilości kalorii jak rafinowany cukier trzcinowy. Syrop klonowy ma Indeks Glikemiczny równy 54, niższy niż biały cukier stołowy (65). GI syropu klonowego jest podobny do płynnych słodzików, takich jak miód i cukier z kwiatu kokosa.
Cukier to cukier
Jakikolwiek
przyjmujesz, cukier pozostaje cukrem i cukier nie jest zdrowy. Jednak to nie znaczy, że odrobina nie może zaszkodzić. Dotyczy to wszystkich małych cnót w życiu. Zalecamy cieszenie się płynnymi słodzikami, ale należy to robić umiarkowanie. Słodziki nie są przeznaczone do spożycia w dużych ilościach. Dodają tylko smaku, podobnie jak przyprawy.