Stewia

Cukier stewiowy (słodzik stewiowy) to słodzik pochodzący z rośliny Stevia. Substancja ta jest używana do słodzenia niezliczonych produktów i jest postrzegana jako 'zdrowsza' alternatywa dla zwykłego cukru. Jest to naturalny słodzik, ponieważ produkt ma Indeks Glikemiczny równy 0.
... Read more
Produkty 8
Sortuj wg
Hurtownia i marka prywatna proszku ekstraktu stewii RebA97. Zakupy hurtowe lub jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 40,99 zł 37,61 zł
bez VAT z VAT
Hurtownia i marka własna ekstraktu stewia w proszku RebA60 Regular. Zakup hurtowy czy jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 28,87 zł 26,49 zł
bez VAT z VAT
Hurtownia i marka własna ekstraktu stewiowego w płynie. Zakupy hurtowe lub jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 33,07 zł 30,34 zł
bez VAT z VAT
Hurtownia i marka prywatna ekstraktu Stevia Zoetjes RebA60 Regular. Zakupy hurtowe lub jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 43,80 zł 40,18 zł
bez VAT z VAT
Hurtownia i marka prywatna Stevia Cukier kryształowy Erytrytol. Zakupy hurtowe lub jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 19,54 zł 17,93 zł
bez VAT z VAT
Hurtowa sprzedaż i marka własna ekstraktu stewiowego Zoetjes RebA97. Zakupy hurtowe czy jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 47,52 zł 43,60 zł
bez VAT z VAT
Hurtowy i prywatna etykieta ekstraktu Stevia Zoetjes RebA97 Regular w dyspenserze. Kupować hurtowo czy jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 73,04 zł 67,01 zł
bez VAT z VAT
Hurtowa sprzedaż i marka własna ekstraktu Stevia Zoetjes RebA60 Regular w dozowniku. Zakupy hurtowe lub jako konsument? Zamów bezpośrednio!
Obliczanie daty dostawy...
As low as 60,77 zł 55,75 zł
bez VAT z VAT

Stewia: co to właściwie jest?

substancja słodząca stewia pochodzi z rośliny Stewia. Substancja ta jest używana do słodzenia licznych produktów i uważana jest za "zdrową" alternatywę dla zwykłego cukru. Ma to związek z tym, że ma indeks glikemiczny równy 0. Indeks ten pokazuje, jak szybko węglowodany (w tym cukry) są wchłaniane do krwi. Niski IG oznacza, że występuje mniej wysokich szczytów i wahań poziomu cukru we krwi.

Substancja słodząca z rośliny 'Rebaudiana'

Produkty stewiowe są wytwarzane z liści rośliny Rebaudiana. Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej, w szczególności z Brazylii i Paragwaju. Liście tej rośliny były używane przez wieki do słodzenia herbaty, ale także do wytwarzania tradycyjnych leków. Substancja słodząca jest znana z ekstremalnej słodyczy: nawet do 300 razy słodsza od cukru.

Jak uzyskuje się substancję słodzącą?

Substancja słodząca stewia jest uzyskiwana z liści rośliny. Liście te są mielone i moczone w wodzie. Powstaje z tego pasta, która następnie jest oczyszczana i suszona. To, co pozostaje, to kryształy zawierające substancję słodzącą. Główne substancje słodzące obecne w roślinie to Rebaudiozyd i Stewiozyd. Te substancje słodzące są znane pod wspólną nazwą glikozydy stewiowe.

Także w formie płynnej

Oprócz stewiowych cukierków możliwe jest również zakupienie Ekstrakt Stewii Płynny Stewii. Używa się płynnej substancji słodzącej m.in. w koktajlach i smoothie, ale można ją także dodać do śniadania z jogurtem lub deserów. Dodatkowo można (słono) piec z kroplami Stewii: dwie lub trzy krople substancji słodzącej są równoważne jednej łyżeczce cukru. Substancja słodząca nie zawiera żadnych kalorii i nie ma szkodliwego wpływu na poziom cukru we krwi.

Bombe słodkości

Ponieważ substancja ta jest bardzo słodka, potrzebujesz jej tylko odrobiny, aby osłodzić danie. Dotyczy to także kawy i herbaty: jedna kostka wystarczy, aby osłodzić całą filiżankę lub kubek. Zaletą jest to, że małe opakowanie wystarcza na długo, podczas gdy w przypadku cukru szybko potrzebujesz całych paczek.

Kilka kropli substancji słodzącej z rośliny Rebaudiana w twoim ciepłym lub zimnym napoju i możesz działać. Bardzo wygodne i szybkie.

Czyste dodawanie

Pure substancja słodząca może być dodawana m.in. do twarogu, jogurtu lub smoothie. Nadają one twojemu płynnemu posiłkowi unikalny smak. Szukasz smacznego, zdrowego napoju bezcukrowego i niskokalorycznego? Roślina Rebaudiana również tutaj ma rozwiązanie.

Substancja słodząca może być stosowana w pieczeniu w temperaturze do 200 stopni Celsjusza. Uważaj jednak na dawkowanie: mała kropla wystarczy, aby osłodzić twoje danie. Upewnij się, że substancja słodząca jest dobrze wymieszana.

Jako substytut cukru

Kupując stewię przynosisz do swojego domu substytut cukru. Nie jest to zwykły substytut: jest 200-300 razy słodszy. Jedynym minusem jest może lekko gorzki posmak, którego cukier nie ma, ale można go zamaskować innymi substancjami.

Bezpieczne korzystanie z substancji słodzącej

Stewia jest znacznie mniej szkodliwa od cukru, ale nie oznacza to, że można ją spożywać bez ograniczeń. Tak jak w przypadku wszystkiego, istnieje również górna granica.

Oblicza się, że na każdy kilogram masy ciała można spożyć około 4 milligramów substancji stewiozydów. Przy wadze 60 kilogramów, oznacza to 240 miligramów dziennie. Te obliczenia dotyczą także kobiet w ciąży lub karmiących.

Uważaj na proporcje

Producenci chętnie korzystają z doskonałej reputacji, jaką ma stewia. Na opakowaniu szybko można zobaczyć, że substancja słodząca znajduje się w ich produkcie, a następnie mogą zataić, że zawiera również wiele innych substancji słodzących.

Dlatego zawsze dokładnie sprawdzaj składniki. W Vehgro masz pewność, że masz do czynienia z produktami wysokiej jakości. Naszą dewizą jest przejrzystość i uczciwość. Wszystkie nasze produkty są 100% ekologiczny. Zrównoważony rozwój to nasze dążenie.

Unijne przepisy dotyczące roślin stewiowych

Unia Europejska poprzez przepisy prawne ustaliła, że zielone liście rośliny nie mogą być sprzedawane jako produkt spożywczy. Glikozydy stewiowe z tych roślin mogą być używane jako składnik (pod nazwą E960) w żywności, pod warunkiem spełnienia określonych wymogów.

Czym są Novel Foods?

Novel Foods to inicjatywa, która rozpoczęła się w 1997 roku w ramach Unii Europejskiej. Dotyczy ona produktów spożywczych, które do 1997 roku nie były lub były w minimalnym stopniu wykorzystywane w diecie ludzi w Europie. Produkty te klasyfikowane są jako "Novel Foods" (nowe produkty spożywcze).

Nie mogą być wprowadzane na rynek bez odpowiednich zezwoleń. To samo dotyczy słynnej substancji słodzącej z rośliny Rebaudiana pochodzącej z Ameryki Południowej.