Stewia
Stewia: co to właściwie jest?
substancja słodząca stewia pochodzi z rośliny Stewia. Substancja ta jest używana do słodzenia licznych produktów i uważana jest za "zdrową" alternatywę dla zwykłego cukru. Ma to związek z tym, że ma indeks glikemiczny równy 0. Indeks ten pokazuje, jak szybko węglowodany (w tym cukry) są wchłaniane do krwi. Niski IG oznacza, że występuje mniej wysokich szczytów i wahań poziomu cukru we krwi.
Substancja słodząca z rośliny 'Rebaudiana'
Produkty stewiowe są wytwarzane z liści rośliny Rebaudiana. Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej, w szczególności z Brazylii i Paragwaju. Liście tej rośliny były używane przez wieki do słodzenia herbaty, ale także do wytwarzania tradycyjnych leków. Substancja słodząca jest znana z ekstremalnej słodyczy: nawet do 300 razy słodsza od cukru.
Jak uzyskuje się substancję słodzącą?
Substancja słodząca stewia jest uzyskiwana z liści rośliny. Liście te są mielone i moczone w wodzie. Powstaje z tego pasta, która następnie jest oczyszczana i suszona. To, co pozostaje, to kryształy zawierające substancję słodzącą. Główne substancje słodzące obecne w roślinie to Rebaudiozyd i Stewiozyd. Te substancje słodzące są znane pod wspólną nazwą glikozydy stewiowe.
Także w formie płynnej
Oprócz stewiowych cukierków możliwe jest również zakupienie
Stewii. Używa się płynnej substancji słodzącej m.in. w koktajlach i smoothie, ale można ją także dodać do śniadania z jogurtem lub deserów. Dodatkowo można (słono) piec z kroplami Stewii: dwie lub trzy krople substancji słodzącej są równoważne jednej łyżeczce cukru. Substancja słodząca nie zawiera żadnych kalorii i nie ma szkodliwego wpływu na poziom cukru we krwi.Bombe słodkości
Ponieważ substancja ta jest bardzo słodka, potrzebujesz jej tylko odrobiny, aby osłodzić danie. Dotyczy to także kawy i herbaty: jedna kostka wystarczy, aby osłodzić całą filiżankę lub kubek. Zaletą jest to, że małe opakowanie wystarcza na długo, podczas gdy w przypadku cukru szybko potrzebujesz całych paczek.
Kilka kropli substancji słodzącej z rośliny Rebaudiana w twoim ciepłym lub zimnym napoju i możesz działać. Bardzo wygodne i szybkie.
Czyste dodawanie
Pure substancja słodząca może być dodawana m.in. do twarogu, jogurtu lub smoothie. Nadają one twojemu płynnemu posiłkowi unikalny smak. Szukasz smacznego, zdrowego napoju bezcukrowego i niskokalorycznego? Roślina Rebaudiana również tutaj ma rozwiązanie.
Substancja słodząca może być stosowana w pieczeniu w temperaturze do 200 stopni Celsjusza. Uważaj jednak na dawkowanie: mała kropla wystarczy, aby osłodzić twoje danie. Upewnij się, że substancja słodząca jest dobrze wymieszana.
Jako substytut cukru
Kupując stewię przynosisz do swojego domu substytut cukru. Nie jest to zwykły substytut: jest 200-300 razy słodszy. Jedynym minusem jest może lekko gorzki posmak, którego cukier nie ma, ale można go zamaskować innymi substancjami.
Bezpieczne korzystanie z substancji słodzącej
Stewia jest znacznie mniej szkodliwa od cukru, ale nie oznacza to, że można ją spożywać bez ograniczeń. Tak jak w przypadku wszystkiego, istnieje również górna granica.
Oblicza się, że na każdy kilogram masy ciała można spożyć około 4 milligramów substancji stewiozydów. Przy wadze 60 kilogramów, oznacza to 240 miligramów dziennie. Te obliczenia dotyczą także kobiet w ciąży lub karmiących.
Uważaj na proporcje
Producenci chętnie korzystają z doskonałej reputacji, jaką ma stewia. Na opakowaniu szybko można zobaczyć, że substancja słodząca znajduje się w ich produkcie, a następnie mogą zataić, że zawiera również wiele innych substancji słodzących.
Dlatego zawsze dokładnie sprawdzaj składniki. W Vehgro masz pewność, że masz do czynienia z produktami wysokiej jakości. Naszą dewizą jest przejrzystość i uczciwość. Wszystkie nasze produkty są 100% ekologiczny. Zrównoważony rozwój to nasze dążenie.
Unijne przepisy dotyczące roślin stewiowych
Unia Europejska poprzez przepisy prawne ustaliła, że zielone liście rośliny nie mogą być sprzedawane jako produkt spożywczy. Glikozydy stewiowe z tych roślin mogą być używane jako składnik (pod nazwą E960) w żywności, pod warunkiem spełnienia określonych wymogów.
Czym są Novel Foods?
Novel Foods to inicjatywa, która rozpoczęła się w 1997 roku w ramach Unii Europejskiej. Dotyczy ona produktów spożywczych, które do 1997 roku nie były lub były w minimalnym stopniu wykorzystywane w diecie ludzi w Europie. Produkty te klasyfikowane są jako "Novel Foods" (nowe produkty spożywcze).
Nie mogą być wprowadzane na rynek bez odpowiednich zezwoleń. To samo dotyczy słynnej substancji słodzącej z rośliny Rebaudiana pochodzącej z Ameryki Południowej.