Sól himalajska
Różowa sól himalajska jest wydobywana w kopalniach soli w górach Himalajów w Pakistanie. Różowa sól nie jest przetwarzana ani rafinowana, sól jest w 100% naturalna. Zakupu soli himalajskiej w dużych i małych opakowaniach dokonujesz na vehgroshop.
Sól himalayjska
Różowa sól himalajska jest wydobywana w kopalniach soli w górach Himalajów w Pakistanie. Różowa sól nie jest przetwarzana ani rafinowana, sól jest w 100% naturalna. Zakupu soli Himalajskiej w dużych i małych opakowaniach można dokonać w sklepie vehgroshop.
Czym jest sól himalajska?
Ta różowa sól to sól morska, która skrystalizowała się setki milionów lat temu. Głęboko w Himalajach ta sól morska była pokryta lawą, śniegiem i lodem. To chroniło sól przed nowoczesnym zanieczyszczeniem. To sprawia, że sól himalajska jest najczystszą solą na świecie. Jest obecnie zbierana ręcznie w górach i jest na rynku od dłuższego czasu.
Możesz kupić sól himalajską w różnych rozmiarach; od drobnego proszku soli himalajskiej po bryły. Granulat jest często używany w młynkach do soli, proszek często jako zamiennik soli stołowej, a bryły są nawet używane w saunie.
Czy sól jest zdrowa?
Organizm potrzebuje soli do ważnych funkcji w ciele. Zbyt dużo soli z kolei może być niezdrowe i prowadzić do problemów zdrowotnych. W różowej soli himalajskiej od Vehgroshop wszystkie naturalnie występujące minerały wciąż są obecne.
Nierafinowana sól
Nierafinowana sól jest używana jako zamiennik soli kuchennej, soli stołowej i na przykład soli morskiej. Ponieważ sól jest nieprzetworzona, sól himalajska nie zawiera jodu i można ją używać jako soli kuchennej bez jodu.