Sól kamienna
Witamy na naszej stronie soli kamiennej. Sól kamienna to sól pochodząca z morza, pozyskiwana z osadów. Jest wydobywana z podziemnych kopalni, w miejscach, gdzie morze miało kiedyś swobodny dostęp. Sól kamienna to warstwa soli z znikniętego morza, która została następnie uwięziona w ziemi.
Sól kamienna: wydobywany skarb z głębi ziemi
Sól kamienna to potężny kryształ z skorupy ziemskiej. Z natury sól kamienna jest bezbarwna i szklana, ale gdy w soli powstają rysy lub pęknięcia, pojawia się biały kolor. Im drobniejsza jest ziarnistość, tym bielsza jest sól kamienna. Sól kamienna pochodzi z głębokości ziemi i jest wydobywana w specjalnych kopalniach solnych. W Holandii sól kamienna jest używana m.in. jako sól do kąpieli oraz sól stołowa.Sól kamienna: czysta sól morska
Czy sól kamienna jest tym samym, co ? Odpowiedź brzmi: tak i nie. Sól kamienna pochodzi z osadów soli morskiej, ale od tysięcy, a czasem nawet milionów lat nie ma już kontaktu z morzem. Jeżeli chodzi o strukturę, sól kamienna jest w przybliżeniu podobna do soli morskiej. Dzięki swojej czystej naturze sól kamienna jest często używana jako sól do kąpieli oraz w walce z chwastami.Sól kamienna z Holandii
Sól kamienna jest również wydobywana w Holandii. 250 milionów lat temu obszar, który obecnie nazywamy Holandią, był płytkim morzem brzeżnym. Nie było lądu, tylko morze. Ponieważ było to morze brzeżne z niewielkim prądem, woda morska mogła odparowywać w zależności od pływów, tworząc warstwę soli. Osad solny z biegiem wieków i mileniów stawał się coraz grubszy. W niektórych miejscach na ziemi warstwa soli ma aż 200 metrów grubości!Jak wydobywa się sól kamienną w Holandii?
Warstwy soli w Holandii znajdują się, niestety, miliony lat później nie na powierzchni, ale na głębokości około 300-1000 metrów. Wydobycie soli wymaga sporo wysiłku. Z powodu ciśnienia wywierającego na nie warstw osadowych, sól stała się twarda jak skała. To sprasowanie jest istotną różnicą w porównaniu do „zwykłej” soli morskiej.Sól himalajska: sól kamienna z gór
to sól górska. Ta sól pochodzi z najwyższego łańcucha górskiego na Ziemi i jest wydobywana w różnych krajach azjatyckich. Sól himalajska rozpoznać można po unikalnym różowym odcieniu.
Sól himalajska jest bardzo smaczna, co wynika m.in. z unikalnej kombinacji minerałów, które są w niej obecne, w tym magnezu, potasu, wapnia, strontu i boru. Większość soli himalajskiej jest wydobywana ręcznie.
Sól himalajska vs. sól stołowa
Sól jest znana z wysokiej zawartości sodu, ale sód nie jest synonimem soli. Sól zawsze składa się z dwóch części: sodu i chloru. W praktyce sól jest 2.5 razy cięższa niż czysty sód.
Na opakowaniu wskazana jest ilość sodu zawarta w soli. Sól stołowa ma stężenie chlorku sodu aż 99.9%. W przypadku soli himalajskiej lub soli morskiej celtyckiej ten procent wynosi około 90%. Wadą soli stołowej jest to, że często dodawane są do niej środki przeciwzbrylające. W wyniku rafinacji większość korzystnych substancji z soli zniknęła.