Sól morska
Tutaj znajdziesz różne rodzaje soli morskiej dla klientów biznesowych. Dotyczy to przede wszystkim kulinarnych soli morskich. Sól morska to rodzaj soli pochodzącej z morza, wydobywanej przy pomocy tzw. „basenów solnych”. Woda morska w takim płytkim basenie jest pod wpływem słońca i wiatru, po czym pozostaje warstwa osadu solnego, która może być wydobywana przez maszyny.
Sól morska: mocna i smaczna (stołowa) sól! Ale czym jest sól morska?
Sól morska to rodzaj soli pochodzącej z morza, pozyskiwanej przy użyciu tzw. „basenów solnych”. Woda morska w takim płytkim basenie jest poddawana działaniu słońca i wiatru, po czym zostaje warstwa osadu solnego, która może być wydobywana przez maszyny.
Sól morska ma stosunkowo gruboziarnistą strukturę – teksturę, która jest grubsza niż na przykład sól próżniowa. Ponadto sól morska zawiera wiele minerałów, co zapewnia intensywny smak.
Co zatem to jest sól kamienna?
Sól kamienna to sól pochodząca z morza, wydobywana z osadów. Jest wydobywana z podziemnych kopalni, w miejscach, gdzie morze miało wolny zasięg. Sól kamienna pochodzi z warstwy soli zlewiska, która została następnie uwięziona w ziemi. Wielką zaletą soli kamiennej jest to, że jest niezwykle czysta. Ma to związek z tym, że przez tysiące lat nie była wykorzystywana: nie pochodzi z otwartych mórz, które są narażone na zanieczyszczenia.
Jak wygląda sól kamienna?
Sól kamienna to sól osadowa, pochodząca z kopalń. Częściowo kształtowana jest pod wpływem ciśnienia górnych warstw. Naturalnie sól kamienna jest bezbarwna i szklista. Im więcej pęknięć i rys na soli, tym bielszy staje się jej kolor.
Kryształki soli kamiennej mają zatem zazwyczaj bardzo biały kolor, który prawie nie różni się od innych rodzajów soli. Sól kamienna jest również szeroko stosowana w Holandii, w przemyśle spożywczym, ale także jako na przykład sól do kąpieli.
Kupowanie soli morskiej? Sól morska vs. zwykła sól
Gruboziarnista sól morska ma swoje zalety: uważana jest za szczególnie czystą i jest bogata w minerały. Istnieje kilka różnic między „zwykłą” solą a solą morską, pochodzącą z otwartych wód:
- Wygląd: podczas gdy zwykła sól ma bardzo drobną strukturę, sól morska jest znacznie grubsza. Zwykła sól łatwiej wkomponowuje się w potrawy, podczas gdy sól morska bardziej „dominująco” się w nich wyróżnia. Ma to również swoje zalety: sól morska może być przyprawą.
- Pochodzenie: sól morska pochodzi z solankowych jezior lub morza i jest pozyskiwana w procesie odparowania. Do soli morskiej prawie nic nie jest dodawane. Zwykła sól jest przetwarzana. Często dodaje się do niej jod. Dodatkowo minerały są niszczone w procesie obróbki. Można również spotkać środki przeciwzbrylające.
Jakie mają podobieństwa sól morska i sól stołowa?
Zarówno sól morska, jak i sól stołowa zawierają dużo sodu: ich ilości różnią się tylko nieznacznie. Co więcej, sól stołowa i sól morska mają mniej więcej tę samą wartość odżywczą, chociaż często twierdzi się, że sól morska jest zdrowsza. Smak soli morskiej jest zazwyczaj nieco bardziej wyrafinowany.
Czym jest sól morska niefiltrowana?
Niefiltrowana sól morska to sól morska, która nie była poddawana myciu. Ma szary kolor. Niezbędne są pewne zalety i wady związane z niefiltrowaną solą morską. W soli obecne są różne minerały, ale mogą też pozostać naturalne ślady, takie jak bakterie i glony. Używaj tylko niefiltrowanej soli morskiej, jeśli możesz określić jej pochodzenie. Gdzie można kupić niefiltrowaną sól morską?
Sól z Morza Martwego pozyskiwana jest w Morzu Martwym i ma zastosowania terapeutyczne. Ma to związek z wysokim stężeniem minerałów w soli, w tym: potasu, sodu, magnezu, wapnia, a nawet siarki.