Sól wędzona
Sol dymny uzyskuje swoją nazwę w sposób wyjątkowy, mianowicie nie przez skład lub kraj pochodzenia, ale przez sposób, w jaki jest wytwarzany. Sol dymny kwalifikuje się do tej nazwy, jeśli została wystawiona na dym w wyniku działania człowieka.
Zjawisko soli wędzonej
Ciekawe w soli wędzonej jest to, że sól nie otrzymuje swojej nazwy przez skład czy kraj pochodzenia, ale przez sposób, w jaki została wykonana. Sól wędzona kwalifikuje się do tej nazwy jedynie wtedy, gdy została poddana działaniu dymu przez człowieka.Wędzenie soli wędzonej
Urodzony wśród soli i dymu… Czy to szynka? Te zabawne słowa wypowiedział „fałszywy król” Renly Baratheon w niezwykle popularnym serialu Gra o Tron – cytat ten doskonale pasuje do zjawiska soli wędzonej.
Sól wędzona również została 'urodzona' wśród dymu i
, a dokładniej mówiąc: jest to fuzja obu elementów. Sól uznawana jest za absolutną przyprawę do mięsa, ryb i jaj. Nie ma nic lepszego niż mocny aromat dymu przy grillowanym mięsie.Smakowite 'wykończenie'
Sól wędzona z pewnością zasługuje na miano wykończenia potrawy. Sól nadaje daniu unikalny, dymny smak, idealny do grillowania. Sól wędzona ma intensywny aromat. Duńska sól wędzona jest grillowana przez imponujące 160 godzin na drewnie bukowym, a co jakiś czas mieszana, aby dym mógł przeniknąć w najgłębsze pory soli.Pracochłonny przepis
160 godzin wędzenia oznacza: pracochłonny proces. Ponieważ sól wędzona jest pracochłonna, jej produkcja nie jest duża. Można ją zatem z pewnością nazwać ekskluzywną solą. Miesięcznie produkowanych jest jedynie około 100 kilogramów duńskiej soli wędzonej. Unikalność procesu polega na tym, że sól wytwarzana jest w sposób, w jaki robili to starożytni Wikingowie.Niemiecka sól wędzona premium
Chcesz kupić sól wędzoną? Możesz wybrać , ale także niemiecką sól wędzoną. Do tego produktu używana jest sól morską, która jest ręcznie zbierana. Sól ta jest następnie przetwarzana w fabryce soli morskiej, znajdującej się w środku rezerwatu przyrody, na chorwackim wybrzeżu. Niemiecka sól wędzona może więc również z powodzeniem nazywać się 'chorwacką solą wędzoną'.Niemiecki proces wędzenia
Sól morska jest w Saksonii przetwarzana przez niemieckiego mistrza wędzenia za pomocą wiórków bukowych. Proces polega na intensywnym wędzeniu chorwackiej soli na drewnie bukowym w temperaturze nieprzekraczającej 25 stopni Celsjusza (zimne wędzenie). W trakcie tego procesu sól zyskuje swój unikalny, karmelowy kolor. Im dłużej trwa wędzenie, tym intensywniejszy jest smak dymu.Do czego możesz używać niemieckiej soli wędzonej?
jest idealnym dodatkiem do produktów grillowych i sosów. Możesz jej także używać do marynat, produktów zawierających jajka, tofu, ryb i innych owoców morza. Doskonale komponuje się z grzybami i ziemniakami, aromatycznymi gulaszami i stekami. Krótko mówiąc: do wszystkiego. Sól wędzona to cudowny składnik w Twojej kuchennej szafce.Sól wędzona w tradycji wikingów
Starożytni Skandynawowie odparowywali wodę morską na drewnie nad ogniem i następnie skrobali pozostałą warstwę soli z drewna. Dzięki dymowi sól zyskiwała intensywny smak.
Ta stara tradycja wikingów została na nowo odkryta przez skandynawskich smakoszy. Sól w Danii jest wędzona na mieszance drewna czereśniowego, jałowcowego i bukowego, a także liści. Dlaczego drewno jałowca? Daje ono soli przyprawowy i subtelny smak.
Dlaczego sól wędzona jest dla Ciebie
Zapaleniec mięsożerny, weganin czy wegetarianin: sól wędzona jest dla każdego. Proces obróbki soli wędzonej ma wielowiekową tradycję, która była udoskonalana przez wieki. Jeśli coś jest bardzo trudne i pracochłonne do zrobienia, a mimo to odbywa się na dużą skalę, to świadczy tylko o tym, że warto to robić. Swoją sól wędzoną zakupisz w Vehgro.Sztuczna sól wędzona
Istnieje także coś takiego jak sztuczna sól wędzona. Jest to sól wędzona, w której nie używa się drewna. Zapach dymu jest sztucznie dodawany do soli, między innymi dzięki technice 'Liquid Smoke'.
Technika ta jest szczególnie używana w Ameryce. Jest to metoda wykorzystująca płynny dym, który za pomocą kondensatora jest przekształcany w ciecz i następnie aplikowany do potraw w buteleczkach.