Sól źródlanа
Witaj na stronie soli z wody źródlanej, ta sól jest nazywana jedną z 'najlepszych soli' na świecie. Sól z wody źródlanej to sól kamienna, która powstała jako warstwa osadowa w wyniku wysychania lub ustępowania oceanu.
Czym jest sól z wody źródlanej?
Sól z wody źródlanej bywa nazywana jednym z ‘najlepszych soli’ na świecie. Dosłownie, sól pochodzi z wody źródlanej. Sól z wody źródlanej to sól kamienna, która powstała jako osad przez wysychanie lub cofanie się oceanu.
Sól z skał jest transportowana przez podziemne strumienie wody w kierunku źródła. Przy źródłach sól pojawia się jako solanka w kierunku powierzchni. Często sól z wody źródlanej jest wydobywana ręcznie.
Dlaczego rękodzieło?
Rękodzieło jest często najprostszą metodą wydobywania soli w egzotycznych lokalizacjach. W przypadku soli z wody źródlanej okazuje się, że jest to także najskuteczniejszy sposób pozyskiwania soli. Tylko ręczne wydobycie soli pozwala zachować czystą strukturę kryształów.Unikalny kształt piramidy
Myśląc o źródle, myślisz o wodzie. jest więc wilgotna i musi być najpierw wysuszona. Proces suszenia odbywa się na drewnianych platformach. Góry soli przyjmują zazwyczaj kształt piramid: to coś innego niż kamienne piramidy faraonów.Czym jest sól Inca?
to sól wydobywana przez Inków… A nie, oczywiście, że nie. Sól Inca jest wydobywana tam, gdzie niegdyś mieszkali Inkowie, szczególnie w Andach, w pobliżu Machu Picchu. Sól Inca uznawana jest za niesamowicie czystą, ponieważ jest wydobywana z dala od dużych miast i zanieczyszczających przemysłów. Sól Inca to czysta .Sól z wyschniętego praoceanu
Sól Inca pochodzi z wody pradawnego oceanu, który wyschnął długo przed tym, jak człowiek wywarł (zanieczyszczający) wpływ na morza. W wyniku ruchów tektonicznych warstwa soli znajduje się obecnie około 3500 metrów nad poziomem morza. To dość dziwne, jeśli się nad tym zastanowisz. Sól z warstwy osadowej jest prowadzone przez naturalne strumienie górskie w kierunku solanek. W płytkich miejscach wilgoć paruje, podczas gdy sól pozostaje.Święta Dolina Inków
Sól Inca zawdzięcza swoją nazwę otoczeniu, w którym jest wydobywana: Świętej Dolinie, w pobliżu Machu Picchu. Miejsce wydobycia istnieje od ponad 2000 lat. To Inkowie jako pierwsi zaczęli wydobywać sól w dolinie. Metoda, według której sól jest wydobywana, jest bardzo zrównoważona, z uwzględnieniem ludzi i środowiska. Miejmy nadzieję, że za 2000 lat nadal będzie można wydobywać sól w Świętej Dolinie.Właściwości soli Inca
Sól Inca z gór Andów znana jest ze swojego wyjątkowego smaku, który jest bardzo łagodny. Sól może być używana w niemal wszystkich potrawach. Sól Inca obfituje w dobre minerały, pochodzące z gór, w tym magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, a nawet jod – minerał, który specjalnie dodawany jest do soli kuchennej, ponieważ jest korzystny dla organizmu.Jak stara jest sól z wody źródlanej?
Sól z wody źródlanej powstała zwykle ponad 200 milionów lat temu, w czasach, gdy człowiek jeszcze nie istniał i nie miał negatywnego wpływu na klimat. W wyniku ruchów tektonicznych i zmian klimatycznych, pradawne morze wyschło, pozostawiając sól jako osad.
W wyniku zmian tektonicznych warstwy soli w Andach znajdują się znacznie powyżej poziomu morza. Sól jest transportowana z gór przez strumienie rzek.